söndag 31 mars 2013

Påsktårta.Detta är en utav mina absoluta favoriter bland tårtor. Väldigt söt, tar sin lilla tid att göra, men ack såg god! Jag är uppvuxen med att denna alltid görs till påsk, därav varför jag kallar den för påsktårta, men den går även under: Oscar II:s tårta, succétårta och dagmartårta. Kärt barn har många namn, och denna måste ni prova göra någon gång, om ni inte redan gjort det. 
 Jag älskar den, och vacker blir den också med sin klargula färg. Den dekoreras ju egentligen enl. ursprungsreceptet med skållade hackade mandlar, men jag gillar att göra lite som jag vill, och lite syrliga bär är perfekt till den söta krämen. Så jag dekorerade med hallon denna gång, samt att jag gjorde en halv sats extra av receptet så jag fick tre bottnar istället för två. =)

Ingredienser bottnar:
4 äggvitor
1 1/4 dl socker
125 g mald sötmandel (ca 2 dl)

Ingredienser smörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
125 g smör

Sätt ungen på 175 grader. Mal sötmandeln med hjälp av en mandelkvarn. Separera äggvitorna & äggulorna. Vispa äggvita & strösockret vitt, hårt och fluffigt, rör försiktigt ned den malda mandeln. 
Rita två cirklar på bakplåtspapper, (använd en lite större assiett som mall) fördela smeten lika och bred ut ca 0,5-1 cm tjockt. Grädda dem i mitten av ugnen i 10-15 min. De skall bara precis få fin färg. 

Låt äggulorna, grädden och sockret få ett ordentligt uppkok, sänk plattan och låt det sedan sjuda tills krämen tjocknar ngt, rör hela tiden så den inte bränner fast. Krämen kan lätt skära sig då man tillsätter smöret, så tillsätt lite i taget, och se till att smöret är rumsvarmt, och inte kylskåpskallt. Skulle krämen skära sig ändå, kan man ställa kastrullen i kallt vatten och vispa tills den sätter sig igen. 
Låt den kallna helt i kylskåp, då stelnar den. Sedan är det bara att montera ihop tårtan, ett lager emellan, och ett lager ovanpå. Dekorera valfritt. =)


Glad Påsk!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar