torsdag 6 december 2012

Supergod knäck.

Receptet till den här knäcken hittade jag i tidningen Hembakat, tyckte det lät så spännande med farinsocker i blandningen, så var tvungen att prova. Mycket uppskattat, lite godare smak än den med bara "vanligt" strösocker, om jag får säga det själv... Jag gillar knäcken då den inte är så himla hård, så får gärna vara mer som en kola, än karamell, annars kan tandräkningen bli dyr kring jul. Jag kokar den hellre precis lagom, än för länge. Men det är en smaksak, så gör kulprov eller ta temperatur och känn efter. Det är rätt långdraget att koka knäck, och man får verkligen inte lämna den oövervakad - för bränd knäck är det ingen som tycker om. Men den hör ändå julen till för min del, så det är värt lite extra pyssel och tid.

Så här blev mina, med supersöta formar från Åhléns! 


Recept:
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk smör
(ev smaksättning, nötter, krossade polkagrisar)

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och koka ihop, rör om nästan hela tiden så den inte kokar över eller bränner fast, ha rätt så låg temperatur på plattan. Gör regelbundna kulprov i en skål med kallt vatten, den skall koka till mellan 123-130 grader. När den går att forma till en kula är den klar. 
Ta från plattan och häll upp i formar. Låt stelna och lägg i tex. en fin burk. <3

1 kommentar:

  1. Jag köpte dessa på rea på Åhlens nu i veckan betalade 5:- (ord.pris 49:-) så dom ska jag koka knäck i till nästa jul! =)

    SvaraRadera